Vad är en phösare?

Nolleperioden går ut på att välkomna Luleås nya studenter och visa dem hur man uppför sig i studentkretsar, vad det innebär att studera, att ta eget ansvar, att skapa nya vänner, gemenskap i klassen, till och med så enkla saker som var studenten kan handla sin mat och att hitta överallt.

För många är det första gången de flyttar hemifrån, de är ensamma i en klass där de inte känner någon. Då är det viktigt att de känner att de har någon de kan vända sig till med sina frågor, någon som vet allt, eller i alla fall kan ta reda på allt man behöver veta. Någon som har koll helt enkelt. Det är där phösaren kommer in.

Att vara phösare handlar inte bara om att ha kul i två veckor. Det handlar om att tillsammans med andra människor vara ansvarig för nya studenter som kommer till Luleå tekniska universitet. Nya studenter som oftast inte har en aning om vad det innebär att studera på ett universitet, studenter som ser upp till sina phösare, som gör som phösaren gör.

Phösaren vägleder de nya studenterna under deras första tid här på universitetet. Guidar dem runt, leker med dem och lär dem studentsånger och skolans traditioner.

Alla phösare har genomfört en utbildning med varierande innehåll så som ledarskap, alkohol- och narkotikaföreläsningar, studiekunskap, social kompetens, och mycket mer. Allt för att kunna hjälpa de nya studenterna in i studentlivet så bra som möjligt!