Att se och göra

Att se och göra i Luleå

Luleå är en fantastisk stad att leva i, såväl sommar som vinter. Det händer alltid något på campus, inne i centrum eller i stadens omnejd. Som ny student i en ny stad är det alltid spännande och kanske lite svårt att hitta i början. Vi lovar – du inte är ensam!

De första dagarna i ditt nya studentliv blir du guidad runt campusområdet som är beläget på Porsön, 5 km utanför Luleå centrum. Efter ett tag kommer det förhoppningsvis kännas som ditt andra hem. Här kommer mycket av din tid att spenderas tillsammans med alla oss andra studenter. Inom några veckor är Porsö-bubblan antagligen ett faktum, men Luleå är så mycket mer än bara Porsön. Här nere kan du läsa mer om vad Luleå har att erbjuda!

Restauranger & caféer

Ta en fika på det lokala fiken Lilla Skafferiet, Uni:k, Börje Ohlsson eller Cafe Condis. Det finns även gott om restauranger i olika prisklasser. Om du vill unna dig en god middag tipsar vi dig om CG:s, Hemmagastronomi, Taverna Gusto eller Bistron. Gillar du sushi rekommenderas Saow Siam Food varmt!

Luleå är hamburgarnas stad, här har både Frasses, Max, Korvgubben och Bastard Burgers grundats. Så, vill du äta burgare? Luleå got your back!

Sommar i Luleå

På sommaren blir campusområdet ofta stilla då flera studenter tar sitt pick och pack och reser tillbaka sina hemtrakter, men för dig som stannar kvar finns det en hel del att upptäcka!

Från norra och södra hamn går turbåtar ut till Luleås vackra skärgård. Gültsauudden är ett härligt ställe att hänga varma sommardagar. Även Niporna (nära Arcusbadet) är ett perfekt utflyktsmål, en bit utanför Luleå, för dig som gillar att bada och sola. Under juli månad brukar det hållas en festival vid namn Luleå Hamnfestival mitt i centrum. Under dessa dagar bjuder staden på marknad, karuseller, god mat samt underhållning och aktiviteter av olika slag.

Hockey & basket

Både hockey och basket är två mycket populära sporter i Luleå. Samla dina kompisar och kolla på en match eller gå på någon av spostbarerna i stan! Du kommer inte bli besviken.

Bio & Bowling

Inne i centrala stan finner du SF Bio där bioaktuella filmer visas dagligen. På Oleary’s kan du spela bowling, kolla på sport, äta mat eller bara ta en öl.

Shopping

Inne i Luleå centrum finns tre gallerior (Strand, Smedjan & Shopping) och massa butiker. Här kan du hitta i princip alla butiker du behöver inom gångavstånd från varandra. En busstur bort finns Storheden där du kan hitta allt från Biltema och Lager 157 till Rusta och XXL Sport & Vildmark.

Kulturliv

Är du kulturintresserad? Då har du kommit rätt! I Luleå kan du roa dig med dans och teater på Norrbottensteatern, besöka Vetenskapens Hus för intressanta föreläsningar. På Kulturens hur kan du gå på konserter och föreställningar, ta en fika eller läsa böcker i det fantastiska statsbiblioteket. På “Lillan” arrangeras små evenemang där lokala artister och band uppträder.

Friluftsliv

Luleå har nära till flera friluftsområden och naturreservat, bland annat Ormbergets friluftsområde, Bälingeberget och Gammelstadsvikens naturreservat samt Mjölkuddsberget, ett stadsnära skogsområde med stort naturvärde. 

För dig som gillar att vandra finns Solanderleden, en 22 mil lång vandringsled i Norrbottens kustland. Från Kallax, Luleå, i norr till Jävre, Piteå, i söder. Solanderleden är fylld av natur- och kulturupplevelser, aktiviteter och besöksmål.

Det finns även ett gäng skidbackar i närheten av Luleå. Däribland Måttsundsbacken, Storklinten, Kåbdalis och Svanstein. STiL brukar ordna skidresor till dessa backar då och då, så håll ögonen öppna.

Isvägen

Luleå är en kuststad och de sträckor du på sommaren färdas med båt täcks på vintern av ett tjockt istäcke, tillräckligt starkt för att bära bilar. Under vintern öppnas en isväg runt centrumhalvön. Här kan du promenera, åka spark eller skridskor med vänner.

Kollektivtrafik

Luleå centrum ligger mellan 10-25 minuter bort med buss från universitetet (beroende på vilken busslinje du väljer) och turerna går tätt mellan varandra. Det går bussar både från Porsö centrum, Universitetsentrén, Laboratorievägen, Vänortsvägen och Klintvägen. Ett bra tips är att skaffa ett busskort så du både smidigt och billigt tar dig till centrum eller andra delar av Luleå vid behov.

Självklart finns det även möjlighet att promenera och cykla. Första gången kan det vara klurigt att hitta, men med en smartphone i handen så kommer det inte vara några större problem. Var inte rädd att fråga om vägen om ditt lokalsinne sviker dig, folk brukar vara mycket villiga att hjälpa till!

Videor på Luleå