Sektioner & föreningar

Sektioner

Datasektionen

Datasektionen grundades 1984 och representerar studenter som studerar ingenjörsprogrammen civilingenjör Datateknik, högskole- ingenjör Datateknik, civilingenjör rymdteknik, Teknisk fysik och elektroteknik samt Tillämpad artificiell intelligens (AI). Datasektionen anordnar ett antal evenemang under året för dess medlemmar, bland annat företagsevent och sittningar för sina medlemmar.

Läs mer här

Samarbetsparnter Klätterhuset

Doktorandsektionen är en del av Teknologkåren och arbetar för alla som studerar på forskarnivå vid universitetets samtliga forsknings- och forskarutbildningsämnen inom både teknisk och filosofisk fakultet. Sektionen arbetar för att tillvarata doktorandernas intressen samt att delta i utvecklingen av forskar-utbildningen på universitetet.

Här kan du se deras Facebook-sida.

Läs mer här

Ekonomsektionen

Ekonomsektionen är en av fem sektioner inom Luleå Studentkår. De arbetar för dig som tillhör utbildningsområdet Ekonomi vid Luleå tekniska universitet. Deras främsta syfte är att bevaka och medverka i utvecklingen av din utbildning och för att du ska få så goda studieförutsättningar som möjligt. De har nära kontakt med lärare och studenter vid respektive utbildning och anordnar event, företagsträffar och sammankomster för våra medlemmar.

Läs mer här

Geosektionen

Geosektionen är skolans äldsta sektion och startade år 1973. Till Geosektionen hör de studenter som tillhör Institutionen för Samhällsbyggnad och Naturresurser. I Geosektionens styrelse sitter ideella studenter och deras maskot, Adéliepingvinen Georg. Varje år i december anordnar de LTUs äldsta  bal, Geolussebalen tillsammans med deras sexmästeri Repet. Under våren firar de både Georgs namnsdag och födelsedag med roliga aktiviteter.

Läs mer här

Sektionen för Industriell Ekonomi

Sektionen för industriell ekonomi, även kallad I-sektionen, jobbar aktivt för att studenterna under programmen Industriell ekonomi och Öppen ingång ska erbjudas studieupplevelse i världsklass! De är över 100 ideellt engagerade studenter som genomför olika former av evenemang under hela studieåret. Vårt huvudsakliga syfte är att förbättra och aktivt påverka utbildningen, kontakten mellan studenter och näringslivet men också det studiesociala livet utanför skolan!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Vi på Kirunasektionen representerar Teknologkårens medlemmar i Kiruna. Vår uppgift är att alla studenter i Kiruna ska trivas och ha en bra studietid här uppe, norr om polcirkeln. Detta kan vara allt från att köpa in kaffemuggar till köket till att hantera studierelaterade ärenden för programmen och kurserna. Vi finansierar även sportaktiviteter, för studenter som vill vara aktiva, och festarrangörerna SLUSK.

Läs mer här

Maskinteknologsektionen

Till Maskinteknologsektionen hör de flesta maskin- och teknikrelaterade utbildningar på LTU. Sektionen ser till att din tid här blir rolig, givande och relevant genom att arbeta med studiesociala aktiviteter, arbets-marknad och utbildningsbevakning. Utöver arbetsmarknadsmässan M-JET som är deras största evenemang arrangeras diverse sittningar, aktiviteter och andra företagsevenemang. Perfekt för dig som vill göra något vid sidan av studierna!

Läs mer här

Samarbetsparnter Klätterhuset

ESS står för Estetik, System och Samhälle. Sektionen samlar den brokiga skaran Statsvetenskap, Systemvetenskap, Grafisk Design, Digital Tjänsteutveckling, Sociologi, Psykologi och Rättsvetenskap. De är en ung sektion med drivna medlemmar och ett stort intresse för studentlivet på LTU, både för våra egna program och i övrigt. Som de flesta sektioner anordnar dem föreläsningar, sittningar och andra aktiviteter. De har ett fantastiskt sexmästeri som heter Essex, en hejdundrande efterfestlokal som heter Valhall och sen även massa underbara programföreningar!

Läs mer här

Samarbetsparnter Klätterhuset

Sektionen för Hälsa och Lärande (SHoL) är den största sektionen under Luleå Studentkår och den sektion som riktar sig till dig som studerar något inom hälsa eller lärande. Deras arbete vilar på fyra grundpelare; utbildningsbevakning, studiemiljöförbättring, studiesocial gemenskap och arbetsmarknad. Genom att utgå från dessa fyra pelare jobbar de aktivt med att förbättra din studietid och se till att du får ut så mycket som möjligt av dina år på LTU.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Studentföreningen Campus Skellefteå är en förening bestående av både Teknologkårens medlemmar och medlemmar från Umeå studentkår. De jobbar för att göra studentupplevelsen på campus Skellefteå så trivsam och levande de kan, för alla på campus.

De största eventen de arrangerar är Nolleperioden, som hålls årligen precis innan höstterminen startar, och Skidresan till Åre som anordnats under Åre student skiweek de senaste fyra åren.

Läs mer här

SNS sektionen

Piteå studentsektion representerar utbildningarna på det kreativa campuset i Piteå. Här studerar allt från musiker och dansare till lärare. Närheten till Acusticum ger goda chanser för kulturupplevelser och egna engagemang. Deras flaggskepp är den lokala deltävlingen av SMASK, Sveriges musikakademiers Sång Kåntest. Känd för sitt höga produktionsvärde involverar produktionen studenter från alla utbildningar på campus.

Läs mer här

Sexmästerier

D6

D6 är Datasektionens sexmästeri. De riktar sig till studenter under sektionen men tycker att fest är till för alla! De anordnar flera stora event under året, bl.a. utomhussittningarna för all nya studenter under Nolleperioden och Fejden. Förutom detta fyller de upp med ännu fler event, så håll koll – de har ofta något på gång! De är helt enkelt här för att ge studenterna möjligheten till de där minnena som man bara skapar under studietiden.

Läs mer här

Ek6

Ek6 är Ekonomsektionens studiesociala utskott, en del av Luleå studentkår. De riktar sig främst till universitetets ekonomer men självklart vill de att så många som möjligt ska delta i deras event.

Deras största event är den årliga finsittningen L.U.S.S.E. Men glöm inte bort deras fulsittning eller deras mycket populära beer pong-turneringar. Du träffar dem där festen är!

Läs mer här

Essex

Essex är ESS-sektionens sexmästeri. De anordnar mindre event för alla studenter på skolan, men främst för deras sektionsmedlemmar.

Några av deras event är Halloween, St. Patricks förfest och Rockphaesten, men det finns många fler. Har ni några frågor kan ni greppa tag i dem på STUK eller skicka ett meddelande på deras Facebook.

Läs mer här

Idesix

Idesix är I-sektionens alldeles egna sexmästeri. De jobbar för att göra studietiden för studenterna här på LTU lite roligare. Under året anordnar de ett flertal evenemang främst riktade till I-sektionens medlemmar, men självklart är alla studenter välkomna. De arrangerar allt från sittningar till förfester, men vårt största evenemang är den årliga Dodgeballturneringen.

Läs mer här

Ped6

Ped6 är sexmästeriet under SHoL. De anordnar event för studenter på LTU såsom sittningar och förfester. Bland annat förfester innan BEAT. Tillsammans vill de se till att studenter på skolan ska ha en trevlig studentupplevelse under sina studieår och att det finns saker att göra utöver tentaångesten. Ni träffar dem i dimman på Stuk!

Läs mer här

Repet

Repet står för Geosektionens Representationskommitté och är Geosektionens Sexmästeri. Deras aspiranter kallas för stumpar som förhoppningsvis en dag kommer bli ett riktigt rep. Repet anordnar event under hela året som riktar sig till alla på campus och inte bara till medlemmar i Geosektionen. Bland annat anordnar de årets fräckaste finsittning Geolussebalen och en vinfotbollsturnering vid namn Georg Cup.

Läs mer här

Samarbetsparnter Klätterhuset

6M är Maskinteknologsektionens sexmästeri. Deras uppgift är att förgylla studentlivet för dig och alla andra studenter på campus Luleå. De är här för att ge er grymma event och sittningar så att ert studentliv blir lika kul som ni förväntat er!

De anordnar bland annat event där studenter festar  loss i en grotta och mycket annat!

Läs mer här

Sektionslokaler

Länskopia

Bunkern är Geosektionens sektionslokal. Den ligger i numera i Studenternas Hus på dess södra sida.

Bunkern har öppet när STUK stänger och säljer supergoda pommes med dipp och läsk. De som ser till att Bunkern är öppen är världens bästa Bunkerlag! Om du undrar över deras öppettider för kvällen så grabba tag i oss och fråga.

Läs mer här

D6

Gula är Datasektionens sektionslokal. Ett smeknamn som dock är strängt förbjudet är ”Gulan”.

Orkar du inte ordna en egen efterfest så kan du alltid räkna med att vi håller öppet efter Stuk. Förvänta dig ordentligt röj hela natten och skulle din energi ta slut så finns det varma mackor och läsk att köpa för en billig peng!

Läs mer här

Iglon

Igloon är I-sektionens sektionslokal. Du finner dem i den sydöstra flygen i Studenternas hus. Igloons ambition är att leverera de bästa efterfesterna och pubarna på LTU. Där serveras naturligtvis de berömda tacotallrikarna med tillhörande dryck. 

Om du vill veta mer eller kontakta oss hör gärna av dig till igloon@i-sektionen.se eller kika in på vår facebooksida!

Läs mer här

Samarbetsparnter Klätterhuset

Maskinteknologsektionens sektions-lokal, vid namn Julius, är belägen vid Sektionstorget i Studenternas Hus.

Dit kan man komma och hänga när de har öppet. Där serveras nattmat efter ett besök på nattklubben STUK. Kika förbi och käka den berömda jullemackan tillsammans med en läsk och häng ett tag.

Ni känner igen “Jullarna” på deras röda västar med vit isbjörnspäls på kragen tillsammans med deras valpar som bär flytväst.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Valvet är Ekonomsektionens lokal. Hit kan man komma efter en lång kväll på STUK och käka quesadillas med kompisarna eller kanske till och med hitta nya!

Om ni har någon fråga till Valvet, eller om ni vill börja hänga med oss är det bara att hitta någon med en rosa keps eller en Valvet-väst.

Läs mer här

Sholkällan

Sholkällan (även kallat Källan) är Sektionen för Hälsa och Lärandes sektionslokal. Vi håller till i vår lokal vid Sektionstorget i Studenternas hus.

De serverar eminenta våfflor med skagenröra eller sylt och grädde (eller allt, prova!). Så om du känner dig lite hungrig efter en kväll på STUK, sväng förbi Källan!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Valhall är ESS:s sektionslokal där det serveras varmkorv med ketchup, senap, rostad lök och vår specialitet; räksalladen. De har även veganska alternativ!

Efter en kväll på STUK ökar tempot på Valhall med allt mellan Rock, Death Metal och temakvällar. Ni langas korv direkt av Asarna och dess lärjungar Vikingarna. 

Läs mer här

Kårföreningar

Samarbetspartners LLT

IAESTE är en internationell ideell organisation som arbetar med praktikutbyten världen över och vi är Sveriges nordligaste lokalkommitté, belägen vid LTU. Genom IAESTE kan arbetsgivare världen över hitta motiverade praktikanter och studenter får relevant praktisk erfarenhet relaterat till sina studier. Win-win!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Philm är en studentförening som visar allt från de rykande nya biofilmerna som du aldrig ens visste fanns! Med deras nya digitala filmprojektor och Dolby DTS surroundljud ger de LTU en liten touch av kultur. Visningar sker de flesta söndagarna, men håll ett öga på deras hemsida eller facebooksida för information.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Ingenjörer utan gränser är en lokalgrupp till den ideella organisationen Engineers Without Borders Sweden som vill, med hjälp av ingenjörskompetens, jobba för en mer jämlik och hållbar framtid för alla. Detta gör vi med internationella projekt i låginkomstområden samt lokala initiativ i form av workshops och seminarier.

Läs mer här

Programföreningar

Samarbetspartners LLT

Arktis är en programförening för alla studenter som studerar Civilingenjör Arkitektur och Samhällsbyggnad vid Luleå Tekniska Universitet. Föreningen anordnar aktiviteter för sina medlemmar inom området arkitektur och samhällsbyggnad. Dessutom jobbar föreningen för att stärka gemenskapen mellan programmens studenter och även med att stärka våra program utåt sett. Både mot företag samt nya studenter.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

BRINN är en programförening för brandingenjörer och står för Brandingenjörsstuderande i Norra Norrland. I föreningen finns ett flertal olika grupper som roddar över sina egna intresseområden vilket är; Arbetsmarknad, Fest, PR, Praktik och Sport. I dessa grupper kan brandingenjörsstuderande medverka för att påverka och förverkliga sina idéer. 
Vi i BRINN brinner för våra medlemmar och vi gör allt vi kan för att studenterna ska få en trivsam studietid på LTU!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

S.T.E.N. (Storslagna Teknologer Erhålles i Norrland) är en av programföreningarna som är under Geosektionen. De riktar sig till studenter som läser programmen Naturresursteknik samt Hållbar process- och kemiteknik. Förutom att skryta om sina stensamlingar och kasta macka i Pussen fixar de fika, sittningar och andra event!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Grafisk Design Programförening ”CMYK” under ESS-sektionen vill fokusera på att få in de nya grafisk design-studenterna mer i CMYK samt allmänt få ut dom ur LTU bubblan för att bilda mer gemenskap. De vill även få dom att förstå hur värdefullt det kan vara att engagera sig i aktiviteter utöver skolarbete och även nyttan i att nätverka. 

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

RÄCA är programföreningen under ESS-sektionen för rättsvetenskaps studenter!

De jobbar som alla andra programföreningar med att främja gemenskapen klasserna emellan. Bland annat håller dem i syjuntor, spelkvällar, filmkvällar och pluggstugor!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Prima Clavis är en programförening som representerar Systemvetenskap och Digital tjänsteutveckling på Luleå Tekniska Universitet under ESS-sektiomnen!

De har hållt i loppis, LAN och case-dagar!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

VOFF är programföreningen för studenter som går Civilingenjörsprogrammet inom Väg och Vattenbyggnad och Bygg och anläggningsprogrammet. Föreningen är en av föreningarna under Geosektionen och arbetar för att alla studenter som läser VoV och BoA ska ha en så bra studietid som möjligt genom att stärka gemenskapen mellan klasser genom olika aktiviteter och evenemang.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

SLURP är den mest spejzade studentföreningen för LTU:s program för rymdteknik, och en programförening för att ena alla studenter på rymdteknik! På SLURP:s facebooksida kommer det dyka upp aktiviteter att göra och information om event.

Har ni frågor, funderingar eller vill ha hjälp med att skapa ett event eller en aktivitet – tveka ej fråga dem. De ställer gärna upp och svarar på frågor!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

MUPP (Maskintekniks Utbildnings ProgramPhörening) är programföreningen för alla som läser maskinteknik. Vårt mål är att alla ska få den bästa studietiden här på LTU och vi jobbar med att styrka relationerna mellan årskullarna. Vi arrangerar evenemang som till exempel sittningar, pubar, alumnträffar, tentastugor m.m. Vi fixar även merch som programtröjor. Tveka inte att kontakta oss om frågor eller funderingar.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

HETS är programföreningen för civilingenjör hållbar energiteknik. Vi finns för att göra studietiden på programmet lite bättre. Du kan vända dig till oss med utbildningsärenden eller gå på något av våra event såsom exempelvis HET-dagen, sommarmys eller programkampen. Du som medlem kan träffa oss, komma med idéer och rösta på våra föreningsmöten som vi har varje läsperiod. Alla som läser hållbar energiteknik är medlemmar i HETS. Följ oss gärna på sociala medier för att få en bättre inblick i föreningen och kommande event

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Prisma är en programförening för alla studenter som studerar under Civilingenjör inom Internationell Materialteknik eller (Ecole européenne d’ingénieurs en génie des matériaux) vid Luleå Tekniska Universitet. Föreningen anordnar aktiviteter för sina medlemmar och studenter under programmet. Dessutom jobbar föreningen för att stärka gemenskapen mellan programmens studenter. Föreningen jobbar också för att få kontakt med företag och planera framtida samarbeten. Håll dessutom ett öga öppet för våran maskot Martensit 😉

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

TED – Teknisk Designs programförening arbetar för att göra tiden som TD student bättre. Vi arbetar för att utbildningarna skall bli bättre, studenterna skall få bättre kontakt med arbetsmarknaden, stärka relationer mellan årskullarna och anordna sociala event. Dessa event inkluderar, tentastugor, alumnträffar, workshops, sittningar, tävlingar, etc.

Har du några funderingar eller synpunkter är det bara att höra av dig till oss, vi finns på Facebook, Instagram och på ted@m-sektionen.se eller kontakta oss på något av våra event.

Läs mer här

Övriga föreningar

Samarbetspartners LLT

Dörrstopp är gamlingsföreningen för Datasektionens sexmästeri, D6, vid Luleå tekniska universitetet.

De har under flera år anordnat Valborgsfirande tillsammans med kårerna och en del andra evenemang för studenter vid LTU.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Kvinnokören Embla är en förening för skönsjungande tjejer som startade våren 2011. Då LTU redan hade en manskör och en blandkör så var det just en kvinnokör som saknades. Utöver att öva körsång tillsammans hittar de även på andra aktiviteter tillsammans och har roligt.

Läs mer här

Samarbetsparnter Klätterhuset

Är duschmunstycket kanske inte världens bästa mick? Ligger det ett instrument där hemma som ett väldigt dyrt dörrstopp? Finns det en önskan att stå på scen och ha kul?

Sök då till Luhrarne, Norra Sveriges snyggaste studentorkester! Luhrarne är Luleå tekniska universitets enda, snyggaste, och framförallt luhrigaste studentorkester!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Ända sedan 1991 har Lulespexet årligen producerat ett spex, en musikalteater med publik-interaktion!

Några har varit långa, andra korta. Några har varit bra, andra inte riktigt lika bra. Något har vunnit spex-SM, de flesta inte. En sak har alla i alla fall gemensamt och det är att de alla har skapats av engagerade studenter under hårt slit och mycket skratt.

Läs mer här

Samarbetsparnter Klätterhuset

LBSS är en del av Luleå Bugg och Swing Dansklubb som håller till på universitet.

De håller danskurser i olika swingdanser, anordnar sittningar och erbjuder gratis socialdans på måndagar. 

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Phire är LTUs största och äldsta gycklargrupp som brukar synas på sittningar och diverse tillställningar på universitetet men även i resten av Norrbotten.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Pyrotekniska sällskapet, även kallat Pyrot, är en förening för studenter vid LTU med ett brinnande intresse för pyroteknik. Föreningen bildades 1984 och har nu lång erfarenhet av allt från nyårsfyrverkerier till scenpyroteknik. Vi syns vid större sittningar och studentevenemang året runt.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

MAkt är maskinteknologdektionens aktivitetsutskott. De anordnar event för dig som student på LTU. Häng med på paintball, skidresa eller go-cart! Vill du i stället vinna medaljer ska du delta i yukigassen, vilket är officiellt SM i snöbollskrig. Du känner igen föreningen på deras mörkblå västar med röda detaljer

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Snapsakademien är en manskör vid Luleå Tekniska Universitet. De dyker upp lite titt som tätt på universitetet när man minst anar det. De bär frack och kårmössa, marscherar i led och känns igen på sina ljuva stämmor. 

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

XP-el är en elektronikförening av studenter för studenter. Vi finns för dig som har ett hjärta för projekt, vill ta en kopp kaffe eller bara ta det lugnt efter en lång dag. Efter att ha grundats 1975 har XP-el vuxit och införskaffat mer och mer utrustning för att tillfredsställa sina medlemmars behov. Vi har elektronik i grunden, men liknar nu mer ett hackerspace där alla intressen är välkomna.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Datasektionens Öhlhäfvarlag, även kallad DÖ, är en förening med målet att berika intresset för öhlhäfvning på campus. Föreningen bildades nyligen men har planer att hålla i flera evenemang under året, såsom träffar där man får testa på och träna att häfva och tävlingar där skolans snabbaste häfvare krönas. Vi arrangerar även resor till andra universitets häfvtävlingar. Tagga DÖ

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Mytikas är en nystartad raketbyggarförening med verksamhet på Luleå campus. Vi planerar, konstruerar och avfyrar en egen raket. Just nu så bygger föreningen hybridraketer med målet att komma så högt upp som möjligt. Föreningen är uppdelad i olika teams. Där finns elektronik, programmering, design, montering och pr/admin. Föreningen är främst riktad mot rymdstudenter, men vi välkomnar alla LTU-studenter som är genuint intresserade och har ett driv!

 

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

Pi är en av LTU:s äldsta föreningar och hittas på STUK ungefär varannan torsdag när de kokar ärtsoppa och steker pannkakor till försäljning. De törstiga kan även få sig en rackare punsch att svälja ner soppan med. De känns igen på sina gula köksrockar och kockmössor.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

PRINT är Maskinteknolog-sektionens PR-utskott. De vill främja en trevlig, minnesvärd studietid som man med glädje kan titta tillbaka till med hjälp av levande material.

Tycker du om att fotografera, filma, grafik eller webbutveckling? Med eller utan erfarenhet så ser de fram emot att just du söker till Print!

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

XP-M är en verkstad där medlemmarna kan arbeta med projekt eller mecka med bil, MC eller skruva på egna projekt. I verkstaden finns de flesta vanliga handverktyg och dessutom vinkelslipar, billyft, uppkörningsramper och en hel del tryckluftsdrivna verktyg.

XP-M tillhör Maskinteknolog-sektionen.

Läs mer här

Samarbetspartners LLT

SKAM är aktivitetsutskotten som tillhör ESS-sektionen. Det är SKAM som ser till att ni som läser sociologi, psykologi och rättsvetenskap får en rolig studietid, men deras evenemang är öppna för alla på skolan!

En fågel har viskat i vårt öra att de gillar att spela kubb.

Läs mer här